technische analyse

Zelf een technische analyse maken

Het maken van een technische analyse voor cryptocurrency kan in het begin intimiderend lijken, maar met de juiste kennis en tools kun je zelf aan de slag. Technische analyse helpt je om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen door historische prijsdata en handelsvolumes te analyseren. In deze gids bespreken we de basisprincipes van technische analyse en hoe je deze kunt toepassen op de cryptomarkt.

Wat is technische analyse?

Technische analyse is een methode om de prijsbewegingen van een activum te voorspellen door te kijken naar historische gegevens. In tegenstelling tot fundamentele analyse, die zich richt op de intrinsieke waarde van een activum door economische en financiële factoren te evalueren, richt technische analyse zich uitsluitend op prijs- en volumegegevens.

 1. Prijs is leidend: Alle beschikbare informatie en marktverwachtingen worden weerspiegeld in de prijs van een cryptocurrency.
 2. Prijzen bewegen in trends: Prijzen bewegen zich in trends, en deze trends hebben de neiging om voort te duren tot er duidelijke signalen zijn dat ze omkeren.
 3. Geschiedenis herhaalt zich: Beleggerspsychologie blijft constant, waardoor historische prijsbewegingen en patronen zich kunnen herhalen.

Belangrijke tools en indicatoren

Hier zijn enkele van de meest gebruikte tools en indicatoren in technische analyse:

 1. Prijsdiagrammen: Dit zijn grafische weergaven van de prijsbewegingen over een bepaalde periode. De meest gebruikte types zijn lijngrafieken, staafdiagrammen en candlestick grafieken.
 2. Ondersteuning en Weerstand: Dit zijn prijsniveaus waar de prijs historisch gezien moeite heeft gehad om doorheen te breken. Ondersteuning is een niveau waar de prijs moeite heeft met dalen, en weerstand is een niveau waar de prijs moeite heeft met stijgen.
 3. Bewegende Gemiddelden (Moving Averages): Deze helpen bij het gladstrijken van prijsdata om trends makkelijker te identificeren. Veelgebruikte bewegende gemiddelden zijn het eenvoudige voortschrijdend gemiddelde (SMA) en het exponentiële voortschrijdend gemiddelde (EMA).
 4. Relative Strength Index (RSI): Deze indicator meet de snelheid en verandering van prijsbewegingen om overgekochte of oververkochte condities te identificeren.
 5. MACD (Moving Average Convergence Divergence): Dit is een trendvolgende momentumindicator die de relatie tussen twee voortschrijdende gemiddelden van een prijs volgt.
 6. Volume: Dit geeft aan hoeveel van een bepaalde cryptocurrency is verhandeld binnen een bepaalde periode en kan helpen om de sterkte van een trend te bevestigen.

Stappen om een technische analyse te maken

Hier zijn de stappen om zelf een technische analyse te maken:

1. Kies een cryptocurrency en tijdframe

Kies eerst de cryptocurrency die je wilt analyseren, bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Vervolgens bepaal je het tijdframe waarin je geïnteresseerd bent. Dit kan variëren van minuten (voor daghandel) tot maanden of zelfs jaren (voor lange termijn investeringen).

2. Open een grafiek

Gebruik een grafiekplatform zoals TradingView, Coinigy of een uitwisselingsplatform dat grafieken ondersteunt. Kies de juiste grafiek en stel het tijdframe in.

3. Identificeer ondersteuning en weerstand

Markeer de belangrijkste ondersteuning- en weerstandsniveaus op de grafiek. Dit zijn de prijsniveaus waar de prijs in het verleden vaak is omgekeerd.

4. Analyseer de trend

Gebruik bewegende gemiddelden om de algemene trend te identificeren. Als de prijs boven het voortschrijdend gemiddelde ligt, is er een opwaartse trend. Ligt de prijs eronder, dan is er een neerwaartse trend.

5. Gebruik indicatoren

Voeg indicatoren zoals RSI en MACD toe aan je grafiek om de kracht van de trend en mogelijke omkeerpunt te beoordelen. RSI boven de 70 duidt op overbought condities en onder de 30 op oversold condities. MACD kruisingen kunnen koop- of verkoopsignalen geven.

6. Analyseer het volume

Kijk naar het volume om de sterkte van de trend te bevestigen. Een stijgende trend met toenemend volume is vaak krachtiger en duurzamer dan een stijgende trend met dalend volume.

7. Zoek naar patroonvorming

Zoek naar prijspatronen zoals hoofd-en-schouders, dubbele bodems, of vlagpatronen. Deze kunnen verdere aanwijzingen geven over mogelijke toekomstige prijsbewegingen.

Voorbeeld van een technische Analyse

Laten we een voorbeeld nemen van een technische analyse voor Bitcoin (BTC).

 1. Cryptocurrency en Tijdframe: Bitcoin, daggrafiek.
 2. Open een Grafiek: Open de BTC/USD-grafiek op TradingView.
 3. Ondersteuning en Weerstand: Identificeer belangrijke ondersteuningsniveau op $30,000 en weerstandsgebied op $40,000.
 4. Trend Analyse: Gebruik een 50-daags en 200-daags SMA om te zien dat de prijs boven beide ligt, wat wijst op een opwaartse trend.
 5. Indicatoren: Voeg RSI en MACD toe. RSI is 65, wat wijst op sterke maar niet overbought condities. MACD lijn ligt boven de signaallijn, wat een bullish signaal is.
 6. Volume Analyse: Het volume neemt toe tijdens prijsstijgingen, wat de opwaartse trend bevestigt.
 7. Patroonvorming: Zoek naar een vlagpatroon dat zich vormt, wat duidt op een mogelijke voortzetting van de opwaartse trend.

Belangrijke tips

 • Oefen Geduld: Technische analyse vereist geduld en oefening. Neem de tijd om verschillende indicatoren en patronen te begrijpen.
 • Combineer Tools: Gebruik meerdere indicatoren en tools om je analyse te bevestigen. Vertrouw niet op slechts één indicator.
 • Blijf Leren: De cryptomarkt evolueert voortdurend. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technieken in technische analyse.

Conclusie

Het maken van een technische analyse voor cryptocurrency vereist oefening en geduld, maar het kan je helpen beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen. Door het begrijpen van de basisprincipes en het gebruik van de juiste tools en indicatoren, kun je de prijsbewegingen van cryptocurrencies effectiever voorspellen. Begin met het analyseren van grafieken, het identificeren van trends en het gebruiken van indicatoren om je handelsstrategie te verbeteren. Veel succes met je technische analyse!

Vergelijkbare berichten